Seafarm Bel nu Searfarm Nederlands Engels Facebook Twitter Youtube Stuur ons een bericht
De (Gewone) otterschelp is een nogal dun schalige schelp. De vorm is langwerpig en de schelp is vrij plat. De kleppen gapen langs beide uiteinden. De boven- en onderrand lopen parallel en de top ligt iets naast het midden. De buitenkant is bijna glad met een sculptuur van fijne groeilijnen, maar kan iets verweerd zijn.

In België en Nederland is de schelp vrij zeldzaam tot plaatselijk vrij algemeen. Na harde wind spoelen vaak meerdere exemplaren aan. Sinds 2003 is de otterschelp veel vaker op onze stranden te vinden, en zodoende zien wij ze ook tussen de visserij van de mesheften. Hij komt in het algemeen voor in Bretagne en komt verder voor van de Noorse Zee en de Oostzee tot aan het Iberische schiereiland, de Middellandse Zee en in West-Afrika tot aan Senegal en Guinee. Deze soort is ook waargenomen langs de kusten van Zuid-Afrika.

Op dit moment zijn de aantallen die wij vangen nog onvoldoende om een constante te vinden in het aanbod van dit schelpdier. De beschikbaarheid van dit delicate product is hierdoor dan ook zeer onbetrouwbaar.

bel of mail voor de beschikbaarheid naar: sales@seafarm.nl
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingDe Tellines komen voor langs de Franse kust, maar niet in grote hoeveelheden. Het is erg weersafhankelijk of er op deze schelp gevist kan worden, de visserij zelf gebeurt met de hand.
De Telline is een driehoekige glanzende schelp, met aan de zijkant een soort van ribbels/ tanden. De smaak is zilt/nootachtig.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingEen zilt en zoete schelp met een sappige bite, 1-2 cm groot.  Ze hebben een witte romige kleur. Deze schelpen komen van oorsprong uit de Adriatische zee, waar ze diep onder het zand te vinden zijn. Lupini is het kleinere zusje van de vongole, het is een overheerlijk schelpje dat het hele jaar door verkrijgbaar is. ’s Winters in een soep of pasta, ’s zomers lekker gewoon op een bordje.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingDe vernis is een 2-kleppige schelp die vrij groot is en een ovale vorm heeft. De schelp is glad en glimmend en heeft een lichte tot kastanjebruine (soms oranje) kleur. De binnenkant van de schelp is parelmoer wit. De vernis zit vol met vlees en kan wel 9 cm groot worden. De vernis graaft zich het liefst in het zand en voedt zich met fytoplankton. Hij wordt gevonden in zandgronden aan de Kanaalkust, Atlantische kust en Middellandse Zee.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingDe wrattige venus (ook wel praire genoemd) heeft een afgeronde en bolle schelp met een diameter van 3 tot 7 cm. Deze schelp varieert van roomwit tot bruin met sterk geribbelde lijnen. De praire leeft op of rond rotsachtige bodems.
De schelp bevat stevig, romig vlees. De twee kleppen worden door een scharnier bij elkaar gehouden, die ervoor zorgt dat de schelp zich kan openen en sluiten. Het is een filteraar die zich voedt met plankton, dat wordt opgenomen door één van zijn sifons. Met zijn andere sifon stoot hij afval weer uit. De praire word hand gedoken in Portugal, maar ook in Frankrijk komen ze veel voor, daar worden ze met de handbeugel gevist.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingAan de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan staat de tapijtschelp bekend als Palourde of clovisse. Dit ovale en afgeplatte schelpdier is ongeveer 5 cm groot. De tapijtschelp lijkt een ruitjespatroon te hebben, is altijd gevlekt en kan uit vele kleuren bestaan. Het vlees is mals en fijn van smaak.  
De Palourdes die wij gebruiken komen uit Frankrijk, meestal regio Normandie/ Bretagne/ Vendee. Ze wordt gevist met een handbeugel (zoals de kokkels in Nederland). Dit zorgt voor een super kwaliteit en geen stress, zodat wij de Palourdes goed zandvrij kunnen maken. Palourdes zijn iets grijzer van kleur (minder pigment) en wat ronder als vongole. De palourde is ongeveer 4 à 5 cm lang en er zitten ongeveer 50/70 stuks in een kg.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingDe clam is een 2-kleppige schelp, met duidelijke groeilijnen. De maat varieert van +/- 8 cm t/m 13 cm. De ovale schelp heeft een grijsbruine kleur met oranje tinten. Ze worden gevist met handbeugels aan de Franse kust, Normandië en Bretagne. Maar komen ook voor rondom Groot Brittannië en Noord Amerika.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingDe wulken die wij gebruiken komen uit Frankrijk, meestal regio Normandië/ Bretagne. Ze wordt gevist met de zogenaamde "potten" dit zijn vallen waar ze aas in leggen en waar de wulken in kruipen en er dan later niet meer uit kunnen. Deze potten worden geleegd en op transport gezet naar ons. Wij hebben hiervan 5 dagen per week verse aanvoer.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingAmandes worden gevist met korren bij Normandië en Bretagne. Het is een relatief goedkoop schelpdier, bevat een stevig stukje vlees en wordt veel gebruikt op Fruit de mer schotels.
De Amande is rond gevormd, z’n dikke schelp bevat veel vlees, dat stevig is en goed van smaak. De schelp leeft ingegraven in de zeebodem tot op een diepte van ongeveer 20 cm. Vijf dagen per week beschikken we over verse aanvoer vanuit Frankrijk, na aankomst moeten deze schelpen zandvrij gespoeld worden met behulp van ons bronwater.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingWitte venus wordt zoals de kokkels en palourdes met een handbeugel gevist en/of met handbediende viskorren. Ze komen in kleine aantallen voor, in diversen landen, zoals; Ierland, Engeland en Schotland, maar ook in Frankrijk en Portugal in sommige baaien. De schelp varieert van roomwit tot bruin. Het zachte vlees bevat meer zout dan het vlees van een tapijtschelp, maar de smaak is even fijn en fruitig.Originele afbeeldingHet is een erg kwetsbaar product, daarom is de manier waarop ze gevist en behandeld worden zeer belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van de schelpen. Doorgaans is dit product beschikbaar van november tot en met mei.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Het Zeeuwse oesterhuis van Seafarm B.V. word gevoerd onder de merknaam: Seafarm Oysters; dit is ontstaan vanuit passie voor en kennis van oesters. Aan de basis van de verfijnde smaak van de Seafarm Oysters ligt het zilte bronwater, opgepompt uit onze waterputten, waarin de oesters tot rust komen en affineren, rijpen. Hierin is Seafarm Oysters uniek. Door een speciaal affineerproces nemen de oesters de mineralen en voedingsstoffen op uit het zuivere bronwater. Dit zorgt dat de oesters van Seafarm Oysters zich onderscheiden in een zuivere volle smaak: het ‘meroir’ van de oesters.

  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeelding
Alikruiken worden voornamelijk handgeraapt in Ierland. In Nederland en andere Noord Europese landen komen ze ook wel voor, maar wordt verder niet bedrijfsmatig op geraapt.
De alikruiken worden meerdere keren per week aangeleverd bij Seafarm. Na de ingangscontrole worden ze in het zilte bronwater gezet. Het is de bedoeling dat ze als het ware gaan kruipen tegen pilaren.
Degene die aan de palen hechten zijn goed en vers voldoende om ze te kunnen verpakken. Alikruiken die helemaal niet kruipen, kunnen niet verkocht worden.
Dit is een zeer belangrijk traject, indien ze dus niet goed gekropen hebben, dan uit zich dat in een verschrikkelijke stank in uw pan.
De maten zijn: 120/180, 180/250 en 250+ stuks per kilo.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingVongole worden op dit moment voornamelijk in Portugal en Italië gevist. In Portugal worden ze op dezelfde manier gevist als de kokkels in Nederland. Dus met de handbeugel, soms worden ze ook handgedoken. Dit, omdat dan ook de dieper gelegen “percelen” bevist kunnen worden.
In Italië vindt de visserij plaats met kleine bootjes (8-12 meter), die ook gebruik maken van een viskorf. Deze viskorf zit voor aan het schip en word iedere keer omhoog gehaald nadat ze een aantal meters hebben gevist. Later worden deze vongole naar een coöperatie gebracht, waar ze worden geselecteerd en klaargemaakt voor verzending.
  Druk artikel af Verstuur artikel

De kokkels worden gevist in de Waddenzee, doormiddel van handbeugels.
Door deze visserij is het mogelijk om de kokkels naar Seafarm te transporteren en ze bij ons te laten rusten. Het rusten noemen we “verwateren”, dit duurt ongeveer 20 tot 40 uur, hierdoor spugen de diertjes het zand uit wat ervoor zorgt dat we een dagvers en zo goed als zandvrij product kunnen garanderen. Kokkels 100% zandvrij krijgen is niet mogelijk.
Door de kokkels in zilt bronwater te bewaren, kunnen we dus op elk gewenst moment een dagverse bestelling naar behoefte inpakken.
  Druk artikel af Verstuur artikel