Seafarm Bel nu Searfarm Nederlands Engels Facebook Twitter Youtube Stuur ons een bericht

De oprichter en zijn drijfveren
Adri Bout, oprichter van Seafarm, komt uit een echte visserijfamilie. Na de sluiting van de Veerse Gat Dam verhuist het gezin Bout in 1965 van Veere naar Colijnsplaat. Evenals zijn vader en drie broers bouwt ook Adri een eigen bestaan op in de zeevisserij. Met zijn trawler en bemanning kiest hij week in week uit het ruime sop en vist op de Noordzee voornamelijk op platvis en kabeljauw.


De ommekeer
Echter, Adri Bout beseft dat de zeevisserij niet oneindig is. Onbalans tussen de natuur en de zeevisserij zorgen voor steeds strengere regelgeving en in 1993 besluit Adri om het totaal anders aan te pakken. Hij start met enkele compagnons een viskwekerij. Daarnaast onderzoekt Seafarm in 1996 of er een rendabele visserij en verwerking van messchelpen mogelijk is. Na de ontwikkeling van een geschikte visserijmethode voor deze schelpdieren moet Seafarm nog de markt ontwikkelen. Ook moet de verwerking van de schelpen nog helemaal op poten worden gezet. In 2002 heeft Seafarm de zeevisserij van tong, schol, kabeljauw en garnalen afgestoten. Dit om zich meer te kunnen concentreren op de visserij en verwerking van messchelpen en de kweek van tarbot. In 2010 komt zoon Dave in het bedrijf. Hij ziet unieke kansen met het zilte bronwater waarover Seafarm beschikt. Hij benut het zuivere bronwater om meerdere schaal en schelpdieren soorten te kunnen leveren met een unieke kwaliteit. Hiermee is de basis gelegd voor een uitbreiding van het assortiment van Seafarm. In 2014 worden hier ook oester aan toe gevoegd. Deze oester worden niet enkel gezuiverd in het bronwater maar ook geaffineerd met hoge kwaliteit algen. In dit zelfde jaar word er een start gemaakt met de bouw van het broedhuis Frymarine voor het (kweken) van jonge tarbot en andere vissoorten zoals tong. Dit wordt een deelneming van Seafarm B.V. en Grovico. Hierdoor kunnen we de volledige groei en ontwikkeling van de kweekvis op een duurzame manier in beheer houden.

Evenwicht met de natuur
Cruciaal in het gehele vangst- en verwerkingsproces is het evenwicht met de natuur. Dit proces start reeds in de logistieke keten, want er wordt alleen op bestelling gevist. De schelpdieren worden met een innovatieve vangstmethode aan boord gebracht, waarna de te kleine exemplaren terug worden gevoerd en zich opnieuw in de zandbodem nestelen. De natuurlijke voorraad is dermate groot dat deze vorm van exploitatie geen enkel gevaar oplevert voor de natuur.

Viskwekerij niet nieuw
Viskwekerijen zijn in Nederland niet nieuw. Reeds in de 80'er jaren werd menig boerenbedrijf omgebouwd voor het kweken van meervallen. Ook de kweek van zalmen heeft een immense opmars gekend. Zover zelfs dat de zalm van een luxe product is veranderd in een alledaags product met dramatische gevolgen voor de prijsontwikkeling en het voortbestaan van de zalmkwekerijen. De uitdagingen voor ondernemers in de viskwekerij ligt met name in het verantwoord kweken van nieuwe soorten en het ontsluiten van de bijbehorende markt.


Over Ons
Bij Seafarm zijn ongeveer 25 vaste medewerkers in dienst. Deze zijn werkzaam op verschillende werkgebieden, zoals de verwerking van messchelpen en schelpdieren, de visserij, de viskweek en administratie en personeel. Doordat een groot deel van het personeel thuis is in diverse werkgebieden is uitwisseling van werkplekken mogelijk. Al onze medewerkers zijn zeer enthousiast en gemotiveerd. Mede hierdoor kunnen wij onze hoge kwaliteit waarborgen. Daarnaast heeft Seafarm agenten zitten in verschillende landen zoals Spanje, Italie en Frankrijk. Hierdoor kan een snelle levering op deze internationale markten worden gegarandeerd.


Missie
Onze missie is een kwalitatief hoogstaand product te leveren, zodat de vertrouwensband met onze klanten continue wordt versterkt. Hierbij is milieu en diervriendelijkheid het uitgangspunt. Daarnaast wil Seafarm het meest innovatieve en efficiënte bedrijf zijn, en dit ook uitstralen. Daarbij ook andere ondernemers te stimuleren tot een meer innovatieve bedrijfsvoering, en daarvoor ook samenwerking met deze aangaan. Seafarm is ook bereid de dialoog aan te gaan met NGO’s om ook een (milieu) kritische blik op haar activiteiten te verkrijgen. Seafarm wil zichzelf doormiddel van innovatie nog verder ontwikkelen tot een nog meer milieu verantwoord en diervriendelijke kwekerij en schelpdier verwerker. Seafarm wil ten alle tijden zorgvuldig omgaan met natuurlijke bronnen, om deze ook voor de toekomstige generaties te garanderen. Dit wil Seafarm doen door het toepassen van het Cradle to Cradle principe.


Visie
Seafarm wil een belangrijke positie binnen Nederland innemen met betrekking van het produceren en verwerken van schelpdieren. Seafarm ziet zichzelf als adviseur en/of exploitant van nieuw of om te bouwen schelpdieren opslag systemen en bedrijven, welke milieuvriendelijk en diervriendelijk opgezet worden. Seafarm is voornemens het efficiëntste bedrijf te worden, waarbij lichamelijke arbeid tot het minimum wordt beperkt door gebruik van innovatieve automatisering.

  Druk artikel af Verstuur artikel

Een van Seafarms innovatieve ontwikkelingen is de viskisten kar. Het gebruik van deze kar vergemakkelijkt het verplaatsen van meerdere volle en lege viskisten. Ook is de kar makkelijk te manouvreren door middel van 2 zwenkwielen aan de achterzijde, wat erg gemakkelijk is in een vrachtwagen. Deze kar is gepantenteerd en is op bestelling leverbaar. De prijs voor deze kar is € 800,- (excl. B.T.W.) De kar is volledig roestvrij staal uitgevoerd en voorzien van roestvrij stalen lagers. Het gewicht wat deze viskisten kar kan heffen is 400 KG, wat gelijk staat aan ongeveer 6 á 7 volle kisten. Wilt u meer informatie opvragen over deze kar kar neemt u dan contact op met Murre techniek. Klik hier

  Druk artikel af Verstuur artikel

Missie

Onze missie is een kwalitatief hoogstaand product te leveren, zodat de vertrouwensband met onze klanten continue wordt versterkt. Hierbij is milieu en diervriendelijkheid het uitgangspunt. Daarnaast wil Seafarm het meest innovatieve en efficiënte bedrijf zijn, en dit ook uitstralen. Daarbij ook andere ondernemers te stimuleren tot een meer innovatieve bedrijfsvoering, en daarvoor ook samenwerking met deze aangaan. Seafarm is ook bereid de dialoog aan te gaan met NGO’s om ook een (milieu) kritische blik op haar activiteiten te verkrijgen. Seafarm wil zichzelf doormiddel van innovatie nog verder te ontwikkelen tot een nog meer milieu verantwoord en diervriendelijke kwekerij en schelpdier verwerker. Seafarm wil ten alle tijden zorgvuldig omgaan met natuurlijke bronnen, om deze ook voor de toekomstige generaties te garanderen. Dit wil Seafarm doen door het toepassen van het Cradle to Cradle principe.

Visie
Seafarm wil een belangrijke positie binnen Nederland innemen met betrekking van het produceren en verwerken van schelpdieren. Seafarm ziet zichzelf als adviseur en/of exploitant van nieuw of om te bouwen schelpdieren opslag systemen en bedrijven, welke milieuvriendelijk en diervriendelijk opgezet worden. Seafarm is voornemens het efficiëntste bedrijf te worden, waarbij lichamelijke arbeid tot het minimum wordt beperkt door gebruik van innovatieve automatisering.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Dierenwelzijn is belangrijk voor iedereen. Niet alleen u als consument heeft er baat bij als het dier op vriendelijke wijze is gekweekt, maar ook Seafarm heeft hier baat bij. Het voordeel voor Seafarm is dat een vis die zich prettig voelt, beter groeit en ook resistenter tegen ziekten is. Seafarm gebruikt daarom geen antibiotica of andere medicijnen. Uw voordeel; een goed en diervriendelijk gekweekte vis, en gegarandeerd geen antibiotica of andere medicijnen in uw vis.

Daarnaast is Seafarm bezig met het ontwikkelen van een diervriendelijke afdodingsmachine voor tarbot. Dit doet Seafarm in samenwerking met diverse universiteiten en onderzoekscentra. Hierdoor is het mogelijk de diervriendelijkheid ook wetenschappelijk te onderbouwen.

  Druk artikel af Verstuur artikel


Duurzaamheid is een veel gehoord begrip tegenwoordig. Maar om duurzaamheid komt niet met woorden maar met een bewuste bedrijfsvoering. Concepten als cradle to cradle, afvalwater hergebruik en energie besparing zijn daarom leidend voor onze bedrijfsvoering.

Seafarm is duurzaam op verschillende vlakken;

Grondstoffen;
Seafarm streeft ernaar om haar gebruik van niet duurzame grondstoffen te verminderen. Dit door enkel mesheften te vissen op bestelling en als de natuur het toelaat. De dozen waarin mesheften en vis wordt verpakt worden in de toekomst van biobased materiaal gemaakt. Hierdoor kunnen deze verpakkingen natuurlijk worden afgebroken, waarbij er geen hoge belasting voor het milieu ontstaat.

Energie
Door op bestelling te vissen hoeft er minder vaak gevist te worden, hierdoor wordt er minder brandstof verbruikt. Verder is het tarbot kweeksysteem 80% energie zuiniger dan een normale vis kwekerij. Dit komt omdat in de kwekerij van Seafarm het water grotendeels onder vrij verval rond stroomt. Ook gebruikt de kwekerij geen verwarming; het water wordt verwarmt door middel van de bacteriën welke het afvalwater schoonmaken.

Afval;
Het water binnen het kweek systeem wordt gerecycled, hierdoor is de afvaldruk voor het milieu minimaal. Verder is Seafarm continu opzoek naar mogelijkheden om haar afval water schoner te maken, en toepasbaar als grondstof voor andere kweken. Hierbij moet gedacht worden aan een algen of zeewier filter waarnaar deze als voedsel kunnen dienen voor schelpdieren.
 

 

  Druk artikel af Verstuur artikel

De oprichter en zijn drijfveren
Adri Bout, oprichter van Seafarm, komt uit een echte visserijfamilie. Na de sluiting van de Veerse Gat Dam verhuist het gezin Bout in 1965 van Veere naar Colijnsplaat. Evenals zijn vader en drie broers bouwt ook Adri een eigen bestaan op in de zeevisserij. Met zijn trawler en bemanning kiest hij week in week uit het ruime sop en vist op de Noordzee voornamelijk op platvis en kabeljauw.
  Druk artikel af Verstuur artikel

Om viskweek zowel duurzaam als economisch rendabel te houden is vooruitgang van continue belang. Om een goede basis hiervoor te creëren is onderzoek van groot belang. Seafarm is daarom continue onderzoek aan het doen. Dit doen we zowel op eigen voorzieningen als in samenwerking met diverse onderzoeksinstituten, universiteiten, hogescholen, NGO’s en andere partijen. Diverse onderzoeksprogramma’s van Seafarm;
  • Het opzetten van een juveniele vis productie voor tong en tarbot
  • Het gebruik van zeewier filters om de nutriëntenlozingen te verminderen, en zo het milieu verder te ontlasten.
  • Het gebruik van denitrificatiefilters om de nutriëntenlozingen te verminderen, en zo het milieu verder te ontlasten.
  • Schelpdieren inzetten om het water te filteren
  • Diverse projecten om algen te kweken op afvalwater, om zo de nutriëntenlozingen te verminderen. Deze algen kunnen dan gebruikt worden om schelpdieren te voeden waardoor er geen nutriënten verloren gaan.
  • Monitoren van de waterkwaliteit en gerelateerde microbiotische parameters om zo de viskweek verder te optimaliseren.
  • Het opstellen van een life cycle assesment voor de kweek van tarbot, om te kijken waar er nog verbeteringen te halen zijn.
  • Het kweken van tong in een recirculatie systeem
  • Het verder ontwikkelen van een natte opslag voor schelpdieren om zo de kwaliteit te verbeteren en langer te kunnen waarborgen.
  • Het ontwikkelen van een bedwelmings apparaat om tarbot binnen minder dan een seconde te verdoven al vorens af te doden. 

 

  Druk artikel af Verstuur artikel