Seafarm Bel nu Searfarm Nederlands Engels Facebook Twitter Youtube Stuur ons een bericht
Over Seafarm > Geschiedenis
Geschiedenis
De oprichter en zijn drijfveren
Adri Bout, oprichter van Seafarm, komt uit een echte visserijfamilie. Na de sluiting van de Veerse Gat Dam verhuist het gezin Bout in 1965 van Veere naar Colijnsplaat. Evenals zijn vader en drie broers bouwt ook Adri een eigen bestaan op in de zeevisserij. Met zijn trawler en bemanning kiest hij week in week uit het ruime sop en vist op de Noordzee voornamelijk op platvis en kabeljauw.

De ommekeer
Echter, Adri Bout beseft dat de zeevisserij niet oneindig is. Onbalans tussen de natuur en de zeevisserij zorgen voor steeds strengere regelgeving en in 1993 besluit Adri om het totaal anders aan te pakken. Hij start met enkele compagnons een viskwekerij. Daarnaast onderzoekt Seafarm in 1996 of er een rendabele visserij en verwerking van messchelpen mogelijk is. Na de ontwikkeling van een geschikte visserijmethode voor deze schelpdieren moet Seafarm nog de markt ontwikkelen. Ook moet de verwerking van de schelpen nog helemaal op poten worden gezet. In 2002 heeft Seafarm de zeevisserij van tong, schol, kabeljauw en garnalen afgestoten. Dit om zich meer te kunnen concentreren op de visserij en verwerking van messchelpen en de kweek van tarbot. 

Evenwicht met de natuur
Cruciaal in het gehele vangst- en verwerkingsproces is het evenwicht met de natuur. Dit proces start reeds in de logistieke keten, want er wordt alleen op bestelling gevist. De schelpdieren worden met een innovatieve vangstmethode aan boord gebracht, waarna de te kleine exemplaren terug worden gevoerd en zich opnieuw in de zandbodem nestelen. De natuurlijke voorraad is dermate groot dat deze vorm van exploitatie geen enkel gevaar oplevert voor de natuur.

Viskwekerij niet nieuw
Viskwekerijen zijn in Nederland niet nieuw. Reeds in de 80'er jaren werd menig boerenbedrijf omgebouwd voor het kweken van meervallen. Ook de kweek van zalmen heeft een immense opmars gekend. Zover zelfs dat de zalm van een luxe produkt is veranderd in een alledaags produkt met dramatische gevolgen voor de prijsontwikkeling en het voortbestaan van de zalmkwekerijen. De uitdagingen voor ondernemers in de viskwekerij ligt met name in het verantwoord kweken van nieuwe soorten en het ontsluiten van de bijbehorende markt.

  Druk artikel af Verstuur artikel

Andere artikelen in deze categorie
Certificaten/prijzen
Over ons
Viskisten kar
Missie en Visie
Dierenwelzijn
Duurzaamheid
Geschiedenis
Onderzoek