Vongole Aglio E Olio en pasta (4 personen)
Originele afbeeldingBenodigdheden:
Bereiding

Spoel de vongole goed schoon en laat ze een half uurtje staan in een laagje water. Controleer de vongole goed door ze met de onderkant op het werkblad te tikken; ze kunnen gevuld zijn met zand. Schelpen die openstaan of kapot zijn moet je weggooien. Spoel ze nog eenmaal af en zet ze even in een bak aan de kant.

Breng alvast water aan de kook met een snufje zout om de pasta te koken. Zet 4 diepe borden alvast op een lage temperatuur in de oven.
Doe de olijfolie in een diepe pan. Deze pan moet later ruimte bieden aan de vongole plus de pasta.
Fruit de Spaanse peper en knoflook zachtjes aan op een middelmatig vuurtje. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, dit wordt bitter!
Dan doe je de pasta in de pan waarin het water al kookt. Indien het verse pasta betreft duurt het maar enkele minuten voordat de pasta ‘al dente’ is, beetgaar. Bij gedroogde pasta volg je de instructies op de verpakking.

Ondertussen doe je de vongole bij de knoflook en Spaanse peper in de pan en zet je het vuur wat hoger. Blus dit af met de sherry.
De schelpen moeten open gaan en het vocht eruit moet zich mengen met de olie. Dit vocht moet een tijdje inkoken zodat de smaken zich gaan mengen en concentreren.
Met een houten lepel of spatel kun je wat roeren in de pan. Schelpen die na een tijdje toch niet open gaan kun je verwijderen. Ook schelpen die leeg zijn door het roeren kun je al verwijderen.
Voeg de pasta en de gehakte peterselie toe aan de pan met knoflook, Spaanse peper, vongole en het kookvocht daarvan. Meng dit goed zodat het kookvocht een laagje vormt om de pasta. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Serveer direct in diepe borden, eet smakelijk.