De oprichter en zijn drijfveren

Adri en Dave Bout, oprichter en eigenaren van Seafarm, komen uit een echte visserijfamilie. Na de sluiting van de Veerse Gat Dam verhuist het gezin Bout in 1965 van Veere naar Colijnsplaat. Evenals zijn vader en drie broers bouwt ook Adri een eigen bestaan op in de zeevisserij. Met zijn trawler en bemanning kiest hij week in week uit het ruime sop en vist op de Noordzee voornamelijk op platvis en kabeljauw.

De ommekeer

Echter, Adri Bout beseft dat de zeevisserij niet oneindig is. Onbalans tussen de natuur en de zeevisserij zorgen voor steeds strengere regelgeving en in 1993 besluit Adri om het totaal anders aan te pakken. Hij start met enkele compagnons een viskwekerij. Daarnaast onderzoekt Seafarm in 1996 of een rendabele visserij en verwerking van messchelpen mogelijk is. Na de ontwikkeling van een geschikte visserijmethode voor deze schelpdieren moet Seafarm nog de markt ontwikkelen. Ook moet de verwerking van de schelpen nog helemaal op poten worden gezet. In 2002 heeft Seafarm de zeevisserij van tong, schol, kabeljauw en garnalen afgestoten. Dit om zich meer te kunnen concentreren op de visserij en verwerking van messchelpen en de kweek van tarbot. In 2010 komt zoon Dave in het bedrijf. Hij ziet unieke kansen met het zilte bronwater waarover Seafarm beschikt. Hij benut het zuivere bronwater om meerdere schaal- en schelpdieren te kunnen leveren met een unieke kwaliteit. Hiermee is de basis gelegd voor een uitbreiding van het assortiment van Seafarm. In 2014 worden hier ook oesters aan toe gevoegd. Deze oesters worden niet enkel gezuiverd in het bronwater maar ook geaffineerd met hoge kwaliteit algen. In dit jaar wordt een start gemaakt met de bouw van het broedhuis Frymarine voor het (kweken) van jonge tarbot en andere vissoorten zoals tong. Dit betreft een deelneming van Seafarm B.V. en Grovico. Hierdoor kunnen we de volledige groei en ontwikkeling van de kweekvis op een duurzame manier in beheer houden.

Evenwicht met de natuur

Cruciaal in het gehele vangst- en verwerkingsproces is het evenwicht met de natuur. Dit proces start reeds in de logistieke keten, want er wordt alleen op bestelling gevist. De schelpdieren worden via een innovatieve vangstmethode aan boord gebracht, waarna de te kleine exemplaren terug worden gevoerd en zich opnieuw in de zandbodem nestelen. De natuurlijke voorraad is dermate groot dat deze vorm van exploitatie geen enkel gevaar oplevert voor de natuur.

Viskwekerij niet nieuw

Viskwekerijen zijn in Nederland niet nieuw. Reeds in de 80'er jaren werd menig boerenbedrijf omgebouwd voor het kweken van meervallen. Ook de kweek van zalmen heeft een immense opmars gekend. Zover zelfs dat de zalm van een luxe product is veranderd in een alledaags product met dramatische gevolgen voor de prijsontwikkeling en het voortbestaan van de zalmkwekerijen. De uitdagingen voor ondernemers in de viskwekerij ligt met name in het verantwoord kweken van nieuwe soorten en het ontsluiten van de bijbehorende markt.

 

Over ons

Bij Seafarm zijn ongeveer 25 vaste medewerkers in dienst. Deze zijn werkzaam op verschillende werkgebieden, zoals de verwerking van messchelpen en schelpdieren, de visserij, de viskweek en administratie en personeel. Doordat een groot deel van het personeel thuis is in diverse werkgebieden is uitwisseling van werkplekken mogelijk. Al onze medewerkers zijn zeer enthousiast en gemotiveerd. Mede hierdoor kunnen wij onze hoge kwaliteit waarborgen. Daarnaast heeft Seafarm agenten in verschillende landen zoals Spanje, Italie en Frankrijk. Hierdoor kan een snelle levering op deze internationale markten worden gegarandeerd.

Missie

Onze missie is een kwalitatief hoogstaand product te leveren, zodat de vertrouwensband met onze klanten continue wordt versterkt. Hierbij is milieu en diervriendelijkheid het uitgangspunt. Daarnaast wil Seafarm het meest innovatieve en efficiente bedrijf zijn, en dit ook uitstralen. Daarbij ook andere ondernemers te stimuleren tot een meer innovatieve bedrijfsvoering, en daarvoor ook samenwerking met deze aangaan. Seafarm is ook bereid de dialoog aan te gaan met NGOs om ook een (milieu) kritische blik op haar activiteiten te verkrijgen. Seafarm wil zichzelf door middel van innovatie nog verder ontwikkelen tot een nog meer milieu verantwoord en diervriendelijke kwekerij en schelpdier verwerker. Seafarm wil zorgvuldig omgaan met natuurlijke bronnen, om deze ook voor de toekomstige generaties te garanderen. Dit wil Seafarm doen door het toepassen van het Cradle to Cradleprincipe.

 

Visie

Seafarm wil een belangrijke positie binnen Nederland innemen met betrekking van het produceren en verwerken van schelpdieren. Seafarm ziet zichzelf als adviseur en/of exploitant van nieuw of om te bouwen schelpdieren opslag systemen en bedrijven, welke milieuvriendelijk en diervriendelijk opgezet worden. Seafarm is voornemens het meest efficiente bedrijf te worden, waarbij lichamelijke arbeid tot het minimum wordt beperkt door gebruik van innovatieve automatisering.